Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
Μερίδες: 4
περίπου 1,3 κιλά μέτρια καλαμάρια (περίπου 150 γρ. το καθένα - όσο γίνεται ίδιου μεγέθους), φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, ολόκληρα (κρατάμε χώρια τα πλοκάμια άκοπα)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 - 3 κλαράκια δεντρολίβανο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ) ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες (ή όσο θέλουμε)
Για τη σάλτσα
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
30 ml χυμός λεμονιού
6 ίνες κρόκος Κοζάνης, διαλυμένες σε 1 κουτ. σούπας βραστό νερό
Για τη «γέμιση»
1 φλιτζ. τσαγιού «πατικωμένα» ανάμεικτα μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανός, δυόσμος, φρέσκια ρίγανη, μάραθα), χοντροκομμένα
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς λάδι
χοντρό αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μαγειρεύουμε τις πατάτες στον ατμό (στον ατμομάγειρα ή σε ένα καλαθάκι ή διχτάκι που στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) για 15 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν.
Αραδιάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί τις πατάτες σε μία στρώση και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Γέμιση
Στο μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το «ζουλάμε» να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κουκουνάρι και πιπέρι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι.
Χώνουμε στο άνοιγμα τα πλοκάμια και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της σάλτσας.
Ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες τα σκόρδα και το δεντρολίβανο.
Βάζουμε ανάμεσα στα υλικά τα καλαμάρια, σε μία στρώση, και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών και το πόσο ψημένα μας αρέσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου