Υλικά
Μερίδες: 4
1/2 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια, περίπου 50-60), καθαρισμένοι *
750 γρ. μικρά κολοκυθάκια (αν δεν βρούμε μικρά, παίρνουμε μεσαία και τα χαράζουμε, αλλά δεν τα κόβουμε)
1 κρεμμύδι, ψιλοκοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 μεσαίες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
2 κλωναράκια μαϊντανού (μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τα κολοκυθάκια με χοχλιούς, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και, αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τους χοχλιούς και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να δέσει η σάλτσα.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσει το φαγητό.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με χοχλιούς.
Μυστικά
*Καθάρισμα σαλιγκαριών: Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 171.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου