Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Πιλάφι με αρνάκι και πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο

Χριστόφορος Πέσκιας

 Υλικά

Μερίδες: 6

 2 κιλά αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια

 60 ml ελαιόλαδο

 150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 550 γρ. ρύζι νυχάκι

 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

 1.800 γρ. σπιτικός ζωμός κότας ή κρέατος ή νερό

 250 γρ. φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες

 100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια

 λίγα φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα

 αλάτι, άσπρο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το πιλάφι μαγειρεμένο με αρνάκι ροδισμένο στον φούρνο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνάκι στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά (σε δόσεις, αν χρειάζεται) για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.

Το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει.

Στην κατσαρόλα όπου σοτάραμε το αρνάκι και στο ελαιόλαδο που έμεινε στο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τον ζωμό και το μισοψημένο αρνάκι και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά – στο διάστημα αυτό θα έχει γίνει και το ρύζι. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε τις πιπεριές (όχι νωρίτερα) και ανακατεύουμε.

Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.


Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το πιλάφι μαγειρεμένο με αρνάκι ροδισμένο στον φούρνο και πιπεριές Φλωρίνης αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου