Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Γιατί οι σκύλοι κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν στο έδαφος;

 Μια εντυπωμένη συνήθεια

Οι κύκλοι που κάνουν οι σκύλοι είναι ένα απομεινάρι του άγριου παρελθόντος των κατοικίδιων σκύλων, μια συμπεριφορά που έχει εντυπωθεί μέσα τους δεν έχει εκλείψει ακόμα.

 Οι βιολόγοι και οι ειδικοί σκύλων λένε ότι μπορεί να είναι απλώς μια περίεργη ιδιορρυθμία για τα οικόσιτα σκυλιά, αλλά για τους άγριους σκύλους και τους λύκους, το να κάνουν κύκλους πριν

ξαπλώσουν τη νύχτα ήταν πρακτικό και μερικές φορές ακόμη και σωτήριο.

Οι πρόγονοι των σκύλων ταξίδευαν σε αγέλες και κοιμόντουσαν στην ύπαιθρο. Τα κρεβάτια για σκυλάκια απείχαν μερικές χιλιάδες χρόνια, οπότε ένας καλός τρόπος για να κοιμούνται άνετα στο έδαφος ήταν να βρουν λίγο γρασίδι και βλάστηση για να φτιάξουν ένα «κρεβάτι». Το κυκλικό περπάτημα για μερικές φορές έστρωνε κάπως το ψηλό γρασίδι ώστε να κοιμηθεί και επίσης θα ασφαλιζόταν από ζωύφια ή φίδια που μπορεί να βρίσκονται στο επιλεγμένο σημείο του σκύλου.

Μπορεί να υπάρχει και ένα κοινωνικό στοιχείο στο να κάνει κύκλους. Οι λύκοι και τα άγρια σκυλιά ταξιδεύουν συχνά σε αγέλες και έχουν αυστηρές κοινωνικές ιεραρχίες. Όταν κοιμούνται το βράδυ, το κάνουν σε έναν στενό κύκλο για να προστατεύουν ο ένας τον άλλον και να παραμείνουν ζεστοί. 

 

Ο κύκλος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σημαδέψουν τον χώρο ύπνου και να καθορίσουν το σημείο τους στον κύκλο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου