Υλικά
Τεμάχια: 6
8 - 10 σαρδέλες μεγαλούτσικες, καθαρισμένες από κεφάλια, έντερα και κεντρικό κόκαλο
χυμός από 1/2 λεμόνι
6 ατομικές αραβικές πίτες ή 2 - 3 μεγάλες, από τις οποίες κόβουμε 6 μικρότερους δίσκους χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του καφέ
4 - 5 κουτ. σούπας σπιτική σάλτσα ντομάτας*
2 φλιτζ. τσαγιού μοτσαρέλα, κομματιασμένη
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
40 ml ελαιόλαδο
12 ντοματίνια, κομμένα στα 2 ή στα 4
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Σπιτική σάλτσα ντομάτας
Καθαρίζουμε από φλούδες και σπόρια 3 κιλά ντομάτες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους.
Ζεσταίνουμε 60 ml ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά 3 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά (θα πρέπει να μειωθούν περίπου στο μισό).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε στη σάλτσα 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού).
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και μετά τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία φυλάμε στο ψυγείο για κάθε χρήση.
Διαδικασία
Για τις ατομικές πίτσες με σαρδέλες ξεκινάμε και ανοίγουμε τις σαρδέλες στα φιλέτα τους, τα οποία πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τα περιχύνουμε με το λεμόνι, τα πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τα αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Αλείφουμε τις πιτούλες με τη σάλτσα ντομάτας και μοιράζουμε τη μοτσαρέλα, τα κομματάκια σαρδέλας και τελειώνουμε γαρνίροντάς τα με τα κομμάτια από τα ντοματίνια.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο κάθε πιτάκι, τα βάζουμε όλα σε μια λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, να λιώσει το τυρί και να γίνουν οι σαρδέλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου