Γεωργία Τσαμπάνη
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τη βάση
100 γρ. μπισκότα digestive
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για την καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε μικρά κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα
250 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
60 γρ. ζάχαρη
50 ml φρέσκο γάλα
3 φύλλα ζελατίνης (συνολικό βάρος 5 γρ.)
80 γρ. από την καραμέλα (την υπόλοιπη τη χρησιμοποιούμε στο σερβίρισμα)
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το cheesecake καραμέλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει ελαφρώς η ζάχαρη.
Παίρνει λίγη ώρα, καθώς στην αρχή η ζάχαρη θα σχηματίσει γρομπαλάκια και θα χρειαστεί να την ανακατέψουμε για λίγη ώρα ώστε να λιώσει εντελώς.
Όση ώρα κρατάει αυτή η διαδικασία, βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να βράσει.
Παρακολουθούμε την καραμέλα και μόλις λιώσουν όλα τα κομμάτια ζάχαρης και πάρει ένα απαλό καφέ χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσοχή: Θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει η καραμέλα και θα πιτσιλάει, γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε μην καούμε.
Προσθέτουμε και το βούτυρο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε να διαλυθεί και να σκορπίσει σε όλη την καραμέλα.
Τέλος, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα μπολ.
Αφήνουμε να χλιαρύνει και τη βάζουμε στο ψυγείο, για να πέσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θερμοκρασία της.
Βάση
Αλέθουμε τα μπισκότα σε έναν πολυκόφτη σε σκόνη και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 6-8 ποτήρια, βάζοντας περίπου 1 κουταλιά της σούπας στο καθένα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Κρέμα
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να βράσει και σε ένα μπολάκι βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν μέσα σε κρύο νερό.
Μόλις το γάλα βράσει, το αποσύρουμε και προσθέτουμε τις ζελατίνες, αφού πρώτα τις στύψουμε καλά από το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή και αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα με τις ζελατίνες και 80 γρ. από την καραμέλα που φτιάξαμε (να έχει κρυώσει καλά) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτήρια, βάζοντας περίπου 80 γρ. στο καθένα.
Γαρνίρουμε τα γλυκά με την καραμέλα που μας έχει μείνει και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 220.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου