Υλικά
Μερίδες: 4-5
Για το «σπετζοφάι»
500 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, κατά προτίμηση με πράσο ή ρίγανη, σε χοντρές ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές κέρατα, σε μέτρια κομμάτια
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, σε μέτρια κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
1 μέτρια μελιτζάνα τσακώνικη, σε μέτριους κύβους
2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεσποριασμένες, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
200 ml ζωμός κότας ή νερό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γιουβέτσι
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
1.200 ml ζωμός κότας ή νερό
50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο + 2 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένα, ή από 1 κουτ. γλυκού ξερά
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σπετζοφάι
Για να φτιάξουμε γιουβέτσι «σπετζοφάι» με χωριάτικο λουκάνικο, αρχικά ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι.
Έπειτα, σοτάρουμε την πράσινη πιπεριά, τη Φλωρίνης και το κρεμμύδι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζουμε τα σοταρισμένα υλικά σε μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν παντού. Τα βγάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε και το λουκάνικο για 3-4 λεπτά να ροδίσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Αδειάζουμε το λουκάνικο με το λάδι του σε μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά, τη ντομάτα, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να μελώσουν τα υλικά.
Γιουβέτσι
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα όπου σοτάραμε το λουκάνικο. Σοτάρουμε εκεί το κριθαράκι στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει το υγρό και να μελώσει.
Περίπου 2 λεπτά πριν αποσύρουμε, αδειάζουμε στην κατσαρόλα όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και σερβίρουμε το γιουβέτσι «σπετζοφάι» με χωριάτικο λουκάνικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου