Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Γιουβέτσι με μοσχαράκι, μελιτζάνες και δυόσμο

Νίκη Χρυσανθίδου

 Υλικά

Μερίδες: 4-5

 500 γρ. χυλοπίτες μακριές

 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι, σε μερίδες

 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

 4-5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε φέτες 2 εκ.

 τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το γιουβέτσι με μοσχαράκι, μελιτζάνες και δυόσμο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μεταφέρουμε το κρέας με το κρεμμύδι σε γάστρα ή ταψί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μισό δυόσμο και αλατοπίπερο.

Ρίχνουμε περίπου 1.200 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.

Στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε το κρέας (για να μη λερώνουμε πολλά σκεύη) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε προσεκτικά για να μην καούμε και ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις χυλοπίτες, τον υπόλοιπο δυόσμο και ανακατεύουμε. Αν τα υγρά δεν υπερκαλύπτουν όλα τα υλικά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και οι χυλοπίτες και να έχει δέσει η σάλτσα.

 

Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 135.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου