Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Σουφλέ σπανάκι με γαρίδες

Γαστρονόμος

 Υλικά

Μερίδες: 6

 1,5 κιλό γαρίδες

 2 κιλά σπανάκι, ζεματισμένο ελαφρώς, καλά στραγγισμένο και χοντροκομμένο

 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

 150 γρ. γκούντα, χοντροτριμμένο

 150 γρ. έμενταλ, χοντροτριμμένο

 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

 100 γρ. βούτυρο αγελάδας

 100 γρ. αλεύρι

 1 λίτρο γάλα, χλιαρό

 1 πρέζα αλάτι

 1 πρέζα μοσχοκάρυδο


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το σουφλέ σπανάκι με γαρίδες βράζουμε ελαφρώς τις γαρίδες και τις ξεφλουδίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι και σοτάρουμε για λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα 3/4 από τα τυριά και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα μέχρι να ψηθεί και να χρυσαφίσει ελαφρά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανα- κατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι και να σχηματιστεί μια καλοδεμένη μπεσαμέλ.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση

Απλώνουμε τις γαρίδες σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σκεπάζουμε με το μείγμα του σπανακιού.

Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε με τα τυριά που έχουμε κρατήσει.

Ψήνουμε σε καυτό φούρνο στους 180°C, για 25-30 λεπτά.

 

Στο τέλος, ανάβουμε το γκριλ μέχρι να γκρατιναριστεί ελαφρώς το φαγητό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου