Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Κοτόπιτα με ρύζι

Σεβγή Αλή Τσολάκ

 Υλικά

Τεμάχια: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Για τα φύλλα

 250 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ζυμώματα

 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + 70-80 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων

 περίπου 180 ml νερό

Για τη γέμιση

 200 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών

 2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, με τα κόκαλα και το δέρμα

 1 φύλλο δάφνης

 5-6 κόκκοι πιπέρι

 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Φύλλα

Για να φτιάξουμε κοτόπιτα με ρύζι, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το αλάτι.

Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σχεδόν όλο το νερό.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά ζύμη.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό.

Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να τις δώσει ελαφρώς λιπαρή υφή και όψη.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.

Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαυγές.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και αλάτι.

Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Προσέχουμε τα μπούτια να είναι πάντα καλυμμένα με το νερό και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.

Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο στραγγίζουμε τα μπούτια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να γίνουν χλιαρά.

Σουρώνουμε τον ζωμό και μετράμε περίπου 1.000 ml.

Τα ρίχνουμε στην καλά καθαρισμένη κατσαρόλα και βράζουμε εκεί το ρύζι για 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.

Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Ξεψαχνίζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου (πετάμε κόκαλα και δέρμα) και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια-μπουκιές.

Τα προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε και με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε εκεί το φύλλο, με τις άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.

Στρώνουμε πάνω του τη μισή γέμιση και τη ραντίζουμε με το μισό μετρημένο βούτυρο.

Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο, όπως το πρώτο, σκεπάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε πάνω του την υπόλοιπη γέμιση την οποία ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Τέλος, ανοίγουμε το τρίτο κομμάτι ζύμης και το στρώνουμε στο ταψί, καλύπτοντας τη γέμιση.

Κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων που εξέχουν και στριμώχνουμε τις άκρες τους γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.

Αλείφουμε την πίτα με λιωμένο βούτυρο και φουρνίζουμε.

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και το κάτω φύλλο.

 

Την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε, την κοτόπιτα με ρύζι, κομμένη σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια.

Σημ. Αν δεν έχουμε χρόνο χρησιμοποιούμε έτοιμα χωριάτικα φύλλα, αλλά θα βάλουμε μόνο δύο με τη γέμιση ανάμεσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου