Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μπακλαβάς Söbiyet με κρέμα σιμιγδαλιού

Γρηγόρης Κυριακίδης

Υλικά

Κομμάτια: 24-30

 12 φύλλα Βηρυτού

 220 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

 300 γρ. φυστίκια κελυφωτά, ψιλοκοπανισμένα

Για την κρέμα

 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

 100 γρ. ζάχαρη

 80 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

 1/2 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)

Για το σιρόπι

 800 γρ. ζάχαρη

 1 λίτρο νερό

 1/2 λεμόνι


Διαδικασία

Για τον μπακλαβά ξεκινάμε με το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά (μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά).

Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Κρέμα

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να ανακινείται και να ετοιμάζεται να φουσκώσει.

Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε αμέσως να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι η κρέμα να δέσει.

Προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί πέτσα.

Αφήνουμε την κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση

Βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα ένα και τα στρώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια όλα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο.

Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε όλα μαζί τα φύλλα σε κομμάτια 8 x 8 εκ.

Έτσι, ανάλογα με τις διαστάσεις του φύλλου, θα έχουμε περίπου 24-30 μικρά τετράγωνα «πακετάκια» 12 φύλλων, με μήκος πλευράς 8 εκ.

Χτυπάμε την κρέμα με το σύρμα ή στο μίξερ για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.

Στη μία γωνία κάθε πακέτου βάζουμε από 1-1 1⁄2 κουτ. γλυκού κρέμα και από πάνω ρίχνουμε από 1/2 κουτ. γλυκού φυστίκια.

Σκεπάζουμε την κρέμα με την απέναντι γωνία των φύλλων για να φτιάξουμε ένα τριγωνάκι και πιέζουμε απαλά από πάνω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί. Τακτοποιούμε στο ταψί τα τριγωνάκια σε σειρές, έτσι ώστε το ένα να μισοκαλύπτει το άλλο. Σε κάθε σειρά που βάζουμε, τοποθετούμε τα τρίγωνα με ανάποδη φορά από αυτά της διπλανής σειράς, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλο τον χώρο και να μη μένουν κενά στο ταψί.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.

Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε αμέσως τα καυτά τριγωνάκια με το κρύο σιρόπι, μέσα στο ταψί.

Αφήνουμε να κρυώσουν και να απορροφήσουν το σιρόπι και πασπαλίζουμε με όσα τριμμένα φιστίκια έχουν περισσέψει. Αν θέλουμε, κολλάμε και μερικά στα πλαϊνά από κάθε τριγωνάκι, πάνω στην κρέμα.

 

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου