Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε με λιγότερο βούτυρο και λάδι ενώ κάνουν τον καθαρισμό στην κουζίνα παιχνιδάκι.
Ωστόσο, τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό και σωστή συντήρηση για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για περισσότερο καιρό. Ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για τον σωστό καθαρισμό των αντικολλητικών τηγανιών.
Ο σωστός τρόπος για να καθαρίζετε τα αντικολλητικά τηγάνια
Ο σωστός καθαρισμός των αντικολλητικών τηγανιών συμβάλλει στην διατήρηση της επίστρωσης, αποτρέπει τη συσσώρευση υπολειμμάτων φαγητού και βακτηρίων στο σκεύος και διασφαλίζει υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.
Ειδικοί στον καθαρισμό εξηγούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού για να αποφύγετε τις φθορές καθώς και πώς να φροντίζετε ένα τηγάνι προκειμένου να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αυτά τα υλικά διαθέσιμα όταν καθαρίζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι:
- Ήπιο απορρυπαντικό πιάτων
- Ζεστό νερό
- Μαλακό σφουγγάρι ή πανί
- Στεγνή πετσέτα
- Μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
Πώς να καθαρίσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα ενός αντικολλητικού τηγανιού είναι ο εύκολος καθαρισμός του, λόγω της ειδικής επίστρωσης που διαθέτει. Αφήστε το τηγάνι σας να κρυώσει και, στη συνέχεια, καθαρίστε το χρησιμοποιώντας μία απλή μέθοδο από τον Morgan Eberhard, επιστήμονα στην Procter & Gamble.
- Αφήστε το αντικολλητικό τηγάνι να κρυώσει εάν το χρησιμοποιήσατε πρόσφατα.
- Ποτέ μην βυθίζετε ένα ζεστό τηγάνι σε κρύο νερό, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση.
- Μόλις κρυώσει, ψεκάστε το τηγάνι με ένα ήπιο απορρυπαντικό, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
- Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί, τρίψτε απαλά το τηγάνι.
- Αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριών με τραχιά υφή που μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια.
- Ξεπλύνετε καλά το τηγάνι με ζεστό νερό, διασφαλίζοντας ότι έχει αφαιρεθεί όλο το σαπούνι.
- Αφήστε το τηγάνι να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσετε.
- Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το αποθηκεύσετε για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας και πιθανή σκουριά.
- Μουλιάστε το τηγάνι σε ζεστό, σαπουνόνερο για 15 έως 30 λεπτά για να μαλακώσουν τα υπολείμματα φαγητού.
- Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να τρίψετε απαλά τα υπολείμματα φαγητού.
- Για τα επίμονα υπολείμματα, φτιάξτε μια πάστα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού.
- Απλώστε την πάστα στην επιφάνεια του τηγανιού, αφήνοντάς την να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά.
- Τρίψτε ξανά απαλά με μια βούρτσα ή σφουγγάρι με μαλακές τρίχες, αφαιρώντας την υπόλοιπη βρωμιά.
- Ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα μαγειρικής σόδας ή υπολείμματα φαγητού με ζεστό νερό.
- Αφήστε το τηγάνι να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσετε.
- Μεταλλικά εξαρτήματα: Τα μεταλλικά αντικείμενα όχι μόνο προκαλούν γρατζουνιές στην επιφάνεια των αντικολλητικών σκευών σας, αλλά μπορούν να αποδυναμώσουν την αντικολλητική επίστρωση με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Sokolowski.
- Σκληρά απορρυπαντικά: Τα προϊόντα καθαρισμού που είναι πολύ σκληρά, δυνατά ή λειαντικά μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του τηγανιού σας και να καταστρέψουν τις αντικολλητικές του ιδιότητες, λέει ο Ben Leonard, σεφ στο GreenPan. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης ή χημικών καθαριστικών για φούρνο.
- Μεταλλικά σφουγγάρια: Η χρήση αιχμηρών σφουγγαριών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της αντικολλητικής επιφάνειας, λέει ο Sokolowski. Χρησιμοποιείτε πάντα μια βούρτσα ή πετσέτα με μαλακές τρίχες για να καθαρίζετε τα αντικολλητικά τηγάνια σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου