Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Μοσχάρι μπουργκινιόν στη χύτρα ταχύτητας, για το γιορτινό τραπέζι

Υλικά

Μερίδες: 4-6

 1½ κιλό μοσχάρι, από λαιμό, κομμένο σε μερίδες 4 εκ.

 10 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο

 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 400 γρ. λευκά μικρά μανιτάρια, κομμένα στη μέση

 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί

 400 ml ζωμός κότας ή κρέατος (ή νερό)

 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό

 2 φύλλα δάφνης

 4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

 3½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ

 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Στην χύτρα ταχύτητας Fissler, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Ρίχνουμε στη χύτρα το μπέικον και το ψήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ροδίσει, χωρίς να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε και αυτό σε ένα άλλο πιάτο και το αφήνουμε κατά μέρος. Με λίγο χαρτί κουζίνας, αφαιρούμε λίγο από το λίπος που έχει μείνει στη χύτρα.

Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ, ξύνοντας παράλληλα τον πάτο της χύτρας με την κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα λίπη.

Προσθέτουμε το κρέας, το υπόλοιπο κρασί, τον ζωμό, τα μυρωδικά, τον πελτέ και αλατοπίπερο. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και ρυθμίζουμε τη βαλβίδα στο 2. Ζεσταίνουμε τη χύτρα ταχύτητας σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις εμφανιστεί ο κίτρινος δακτύλιος μειώνουμε τη θερμοκρασία. Όταν εμφανιστεί ο πράσινος δακτύλιος μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.

Κατεβάζουμε τη χύτρα από τη φωτιά και την αποσυμπιέζουμε.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το αδειάζουμε στη χύτρα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά, ανοιχτή αυτή τη φορά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε.

 

Σερβίρουμε το μοσχάρι μπουργκινιόν με πουρέ πατάτας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου