Υλικά
Μερίδες: 4-6
1.500-1.800 διάφορα ψάρια για κακαβιά (χάννοι, λεοντόψαρα, σκορπίνες, λύχνοι, γύλοι, καπόνια κ.ά.), καθαρισμένα
1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα το καθένα στα 4
1 κιλό πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
χυμός από 3 λεμόνια
140 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη κακαβιά της Καλύμνου, ξεκινάμε και σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα λαχανικά και βράζουμε για 30-40 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τακτοποιούμε τα ψάρια σε στρώσεις, πάνω στα λαχανικά, βάζοντας χαμηλότερα αυτά με την πιο σφικτή σάρκα και τα πιο τρυφερά ψηλότερα.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό τόσο που ίσα να μισοκαλύψει τα ψάρια.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε έντονα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια. Στην ουσία, τα αχνίζουμε στον εγκλωβισμένο ατμό της κατσαρόλας, δεν τα βράζουμε στο νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε προσεκτικά τα ψάρια από την κατσαρόλα. Αν θέλουμε, τα ξεψαχνίζουμε, αλλιώς τα βάζουμε όπως είναι σε μια πιατέλα.
Μοιράζουμε το ζουμί και τα λαχανικά σε πιάτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα τα ψαχνά των ψαριών, αλλιώς τα σερβίρουμε μέσα από την πιατέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου