Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Μπούτια κοτόπουλου κονφί με πλούσιο πιλάφι

Βασίλης Μπαρμπαρούσης

 Υλικά

Μερίδες: 6

Για το κοτόπουλο

 6 μπούτια από κοτόπουλο αλάτι χοντρό

 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες + 4 ολόκληρες, με τη φλούδα

 2 φύλλα δάφνης

 20 κόκκοι από μαύρο πιπέρι ελαιόλαδο (θα χρειαστούμε αρκετό)

 φλούδα από 1 λεμόνι

 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το πιλάφι

 500 γρ. ρύζι νυχάκι

 1,5 λίτρο ζωμός κότας

 ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 100 γρ. σταφίδες μαύρες

 100 γρ. κουκουνάρι

 αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία

Κοτόπουλο

Για τα μπούτια κοτόπουλου κονφί με χριστουγεννιάτικο πιλάφι, ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ λίγο χοντρό αλάτι, τις 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, τις δάφνες και τους μισούς κόκκους πιπεριού.

Τρίβουμε με αυτό το μείγμα τα μπούτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε ένα δοχείο καλυμμένα με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C.

Ξεπλένουμε τα μπούτια, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ίσα να πάρουν χρώμα, χωρίς όμως να τα ψήσουμε.

Τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα που να τα χωράει ακριβώς ή σε ένα βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψει (πρέπει να είναι βυθισμένα στο λάδι). Ρίχνουμε τη φλούδα λεμονιού, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο, και τους υπόλοιπους κόκκους πιπεριού.

Ψήνουμε για 3 ώρες. Αφού βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο λάδι για 1 ώρα να ξεκουραστούν.

Πιλάφι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτό και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το αδειάζουμε σε βαθύ ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε καθόλου. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, το βγάζουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 15-20 λεπτά.

Σερβίρισμα

 

Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε τα μπούτια από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε δυνατό φούρνο για να ροδίσουν ελαφρώς. Σερβίρουμε σε πιάτα και συνοδεύουμε με το πιλάφι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου