Γιώτα Βραγγαλά
Υλικά
Μερίδες: 6-8
600 γρ. φασόλια γίγαντες Πρεσπών
6 φέτες από χοιρινή πανσέτα, πάχους περίπου 1 εκ.
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μέτριο καρότο, σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκια ή από βάζο, σε λεπτές λωρίδες
1 κοφτό κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τους γίγαντες Πρεσπών, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε για όλο το βράδυ.
Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε ξανά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με φρέσκο νερό να κοχλάσουν σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τους γίγαντες για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε (κρατάμε και το μισό νερό της κατσαρόλας) και αφήνουμε κατά μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το καρότο, την πιπεριά, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε με 200 ml νερό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Παράλληλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις πανσέτες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές και να βγάλουν το λίπος τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας, κρατώντας κατά μέρος το τηγάνι με το λίπος.
Μόλις περάσει το 20λεπτο ψήσιμο των λαχανικών, ξεφουρνίζουμε, προσθέτουμε τους γίγαντες, το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους, το μισό από το λίπος του τηγανιού και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε ξανά το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Κόβουμε τις τηγανισμένες πανσέτες στη μέση και τις τακτοποιούμε στην επιφάνεια του φαγητού.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 30 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μελώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου