Κατερίνα Λίβα
Υλικά
Μερίδες: για 10-12
200 γρ. αυγά (είναι περίπου 3 μεγάλα αυγά ή 4 μικρά), χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
200 γρ. ζάχαρη
5 γρ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
50 ml κονιάκ
200 ml καλαμποκέλαιο
250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
300 γρ. έτοιμος πουρές κάστανο, από βαζάκι
100 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη στον πολυκόφτη για να γίνει σκόνη
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
50 ml λικέρ πορτοκάλι (αν δεν έχουμε, διπλασιάζουμε την ποσότητα του κονιάκ)
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
φλούδες από 1 πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
Για την καρυδόπιτα με κρέμα κάστανο η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη (δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τα χτυπητήρια), μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόδα με το κονιάκ και το αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και χτυπάμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου, τη σκόνη καρυδόψιχας, τη φρυγανιά, το λικέρ (ή το κονιάκ), το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά.
Ρίχνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας καλά κάθε δόση με ελαστική σπάτουλα, με απαλές και μεγάλες κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 26-28 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το σιρόπι και περιχύνουμε αργά την κρύα καρυδόπιτα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά για 4-5 ώρες, την κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Γλυκά ταψιού»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου