Πολλές φορές, όταν κόβουμε τα μήλα, ακόμη κι αν είναι φρέσκα και τραγανά, βλέπουμε μέσα σε λίγα λεπτά τις φέτες να αρχίζουν να μαυρίζουν. Λόγω αυτής της αλλαγής του χρώματος, κάποιοι αποφεύγουν να τα καταναλώσουν. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διατηρήσετε τις φέτες φρέσκες και λευκές για περισσότερο.
Το απλό κόλπο για να μην μαυρίζουν οι κομμένες φέτες μήλου
Οι φέτες μήλου είναι ένα υγιεινό και εύκολο σνακ για παιδιά και ενήλικες. Αλλά εάν μείνουν για
πολλή ώρα, συχνά δεν καταναλώνονται λόγω του μη ελκυστικού μαυρίσματος που παρατηρείται μετά την κοπή των φρούτων. Τα καφέ μήλα είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, αλλά πολλοί άνθρωποι τα αποφεύγουν επειδή δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά.Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται συχνά ως μια γρήγορη λύση για την πρόληψη του μαυρίσματος, αλλά μπορεί να αφήσει μια ξινή γεύση στο φρούτο που πολλοί άνθρωποι, ειδικά τα παιδιά, βρίσκουν δυσάρεστη. Για να αποτρέψετε το μαύρισμα των κομμένων φρούτων σας χρησιμοποιήστε μέλι, αντί για χυμό λεμονιού, για μια πιο γλυκιά γεύση. Μπορεί να φαίνεται περίεργο κόλπο συντήρησης, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε εάν θέλετε τα μήλα σας να διατηρηθούν λευκά και τραγανά.
Η χρήση νερού με μέλι είναι γρήγορη και εύκολη: Αφού κόψετε τα μήλα σας, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και μερικές κουταλιές μέλι και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγα μόνο λεπτά. Θα πρέπει να παραμείνουν φρέσκα για αρκετές ώρες.
Μήλα: Γιατί μαυρίζουν οι κομμένες φέτες;
Υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό το απλό κόλπο για να διατηρήσετε τα μήλα σας νόστιμα και λαμπερά. Τα μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως τα αχλάδια, τα αβοκάντο και οι πατάτες μαυρίζουν αφού κοπούν, λόγω της οξείδωσης. Όταν τα μήλα κόβονται και η σάρκα τους εκτίθεται στο οξυγόνο, ένα ένζυμο που ονομάζεται πολυφαινολοξειδάση (PPO) διασπά τις άχρωμες χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, μετατρέποντάς τις σε καφέ χρώματος χημικές ουσίες.
Μια πεπτιδική ένωση στο μέλι βοηθά στην εξουδετέρωση του PPO, το οποίο μπορεί να σταματήσει το μαύρισμα των μήλων, διατηρώντας τα φρέσκα στην εμφάνιση στο δίσκο φρούτων σας ή στα γεύματα των παιδιών σας.
Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να αποτρέψουν το καφέ χρώμα και τη μαλακή υφή που προκύπτει από την ενζυμική αμαύρωση. Εάν η μέθοδος με το νερό με μέλι δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση και να μουλιάσετε τις φέτες μήλου σε αλμυρό νερό. Το αλάτι είναι ένα συντηρητικό, επομένως θα διατηρήσει τα φρούτα φρέσκα πολύ μετά την κοπή τους.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αλμυρό νερό, μην αφήσετε τις φέτες να μουλιάσουν για πολλή ώρα και βεβαιωθείτε ότι θα τις ξεπλύνετε με νερό μετά το μούλιασμα. Το αλμυρό νερό είναι ένα αποδεδειγμένο συντηρητικό, αλλά το μέλι με το νερό μπορεί να δώσει καλύτερη γεύση στα φρούτα.
Μια άλλη επιλογή είναι να μουλιάσετε τις φέτες σε ανθρακούχο αναψυκτικό λεμονιού-λάιμ για μια πιο ουδέτερη γεύση. Υπάρχει επίσης ένα δημιουργικό κόλπο με λαστιχάκια που θα κρατήσει τα μήλα σας λευκά, το οποίο περιλαμβάνει τον τεμαχισμό του μήλου και τη συγκράτησή του με ένα λαστιχάκι για να επιβραδυνθεί η οξείδωση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου