Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Κομμάτια: 16

 16 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο

 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 180 γρ. λουκάνικο Τήνου (ή άλλο χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας)

 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη

 160 γρ. φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο

 80 γρ. κασέρι, τριμμένο

 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά

 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

 αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένο

 σπόρια από 1/2 ρόδι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου, κόβουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, αφαιρούμε και πετάμε την εξωτερική, σκληρή άκρη τους και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα μέρος των κοτσανιών.

Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα ψιλοκόβουμε.

Γέμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την πιπεριά, το κατσικίσιο τυρί, το κασέρι, τα κουκουνάρια, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε.

Μανιτάρια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα μανιτάρια, σε σειρά, με το άνοιγμα προς τα πάνω.

Τα αλείφουμε εσωτερικά με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 10-13 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα της γέμισης και τα ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να ροδίσουν.

 

Σκορπίζουμε πάνω στα μανιτάρια τον μαϊντανό και το ρόδι και τα σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου