Κυριακή 27 Απριλίου 2025

Αν δείτε αυτά στηv μπανάνα, πετάξτε την, μην τη φάτε

 Οι μπανάνες είναι οι βασιλιάδες των εξωτικών φρούτων και η κατανάλωσή της γίνεται συχνά χωρίς δεύτερη σκέψη. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς μπορεί να ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ποιες αλλαγές θα πρέπει να σας ενεργοποιήσουν;

Ο μύκητας που προσβάλλει τα φρούτα

Εάν η μπανάνα έχει μόνο σκούρη φλούδα, αλλά το εσωτερικό φαίνεται και μυρίζει ευχάριστα, είναι βρώσιμη. Ωστόσο, αν βρείτε κόκκινες κηλίδες, κόκκινους σπόρους ή κόκκινες

γραμμές στην μπανάνα, πετάξτε τα φρούτα στα σκουπίδια. Αυτές οι αλλαγές υποδεικνύουν την παρουσία του επιβλαβούς μύκητα Nigrospora στην μπανάνα. Μια τέτοια μπανάνα δεν είναι κατάλληλη για φαγητό. Ο ίδιος ο μύκητας δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς δεν παράγει κλασικές μυκοτοξίνες, επομένως δεν έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένες τοξικές επιδράσεις μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

  • Για υγιείς ανθρώπους:
  • Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το βακτήριο Nigrospora από μπανάνες ενέχει πραγματικό κίνδυνο κατά την κατάποση, ειδικά εάν τρώτε αποφλοιωμένα φρούτα και δεν τρώτε τα κατεστραμμένα μέρη.
  • Για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα:
  • Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το Nigrospora μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις (π.χ. πνεύμονες, δέρμα, παραρρινίων κόλπων), αλλά αυτό ισχύει κυρίως για άτομα με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπερώριμη μπανάνα, αλλά ακόμα βρώσιμη:

  • Το κίτρινο δέρμα με μαύρες ή καφέ κηλίδες είναι φυσιολογικό.
  • Η σάρκα είναι μαλακή αλλά όχι εύθρυπτη.
  • Γλυκό άρωμα χαρακτηριστικό των μπανανών.
  • Μπορεί να καταναλωθεί ή να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να κάνει smoothies, τηγανίτες ή κέικ μπανάνας.

Μπανάνα ακατάλληλη για κατανάλωση :

  • Δυσάρεστη οσμή :
  • Ξινή, ξινή, που θυμίζει αλκοόλ - σημαίνει τη διαδικασία ζύμωσης.
  • Βλεννώδης, κολλώδης σύσταση της σάρκας :
  • Αυτό είναι ένα σήμα της διάσπασης των πρωτεϊνών και των σακχάρων από μικροοργανισμούς.
  • Έντονη μαύρη σάρκα:
  • Αυτά δεν είναι λεπτά καφέ νήματα, τα οποία είναι φυσιολογικά, αλλά εκτεταμένα μαυρίσματος, ειδικά αν συνοδεύονται από οσμή.
  • Μούχλα στον φλοιό ή το στέλεχος:
  • Λευκή, πράσινη ή μαύρη επίστρωση – ειδικά αν διεισδύει μέσα στο φρούτο.

 

  • Σκασμένη φλούδα με χυμό που στάζει:
  • Συχνά συνοδεύεται από ζύμωση και βακτηριακή ή μυκητιακή επιμόλυνση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου