Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Αρνί μαϊντανάτο στον φούρνο

Αλέξανδρος Κοσκινάς

 Υλικά

Μερίδες: 4-6

 2 χεράκια (μπροστινό) από αρνάκι γάλακτος, συνολικού βάρους 1.500 γρ.

 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

 4-5 μέτρια καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση

 120 ml λευκό ξηρό κρασί

 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κατά προτίμηση Κερκύρας

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το αρνί μαϊντανάτο στον φούρνο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κύμινο και αλατοπίπερο μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε μπόλικες, σχετικά βαθιές σχισμές στο κρέας και με ένα κουταλάκι τις γεμίζουμε με όσο από το μείγμα μαϊντανού χωράνε. Το υπόλοιπο (που θα είναι πάνω από το μισό) το αφήνουμε κατά μέρος.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρέας για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού.

Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε 100-150 ml νερό.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μαϊντανού και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.

 

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, προσέχοντας να μη στεγνώσει και «αρπάξει».

Το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου