Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για τον κιμά
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από ελιά (ή μισός μισός με χοιρινό)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/5 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μακαρόνια + το ταψί
500 γρ. (1 πακέτο) μακαρόνια χοντρά με τρύπα, για παστίτσιο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (ή ελαιόλαδο) + λίγο επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
αλάτι
3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 αυγά μεγάλου μεγέθους, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι (ή παρμεζάνα), για πασπάλισμα
Διαδικασία
Κιμάς
Για να φτιάξουμε μαμαδίστικο παστίτσιο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σπάζοντάς τον για να γίνει μικρά κομματάκια.
Σοτάρουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει παντού χρώμα, να ροδίσει, να γίνει σπυρωτός και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα αποβάλει.
Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη (αν βάλουμε), τα μπαχαρικά, τα φύλλα δάφνης και μπόλικο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κιμάς και να μελώσει. Ελέγχουμε μερικές φορές και, αν δούμε ότι το μείγμα κινδυνεύει να στεγνώσει, προσθέτουμε νερό, καυτό.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια και την μπεσαμέλ.
Μακαρόνια
Τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε.
Τα ξαναρίχνουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει.
Μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
Προσθέτουμε το γάλα αργά και σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα κομπαλάκια που θα σχηματιστούν.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια λεία, δεμένη κρέμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντας καλά.
Παστίτσιο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
Από πάνω απλώνουμε τα μισά μακαρόνια, καλύπτοντας τον πυθμένα του.
Ρίχνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε το παστίτσιο για 45-60 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί και να σφίξει, για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε και να σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου