Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για την «τηγανιά»
1 κιλό χοιρινό από λαιμό και σπάλα μισό μισό, σε κομμάτια των 2 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 πράσινες στρογγυλές πιπεριές, σε χοντρές λωρίδες
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρές λωρίδες
500 γρ. φρέσκα άσπρα ή καφέ μανιτάρια, σε χοντρές φέτες
χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πιλάφι
500 γρ. ρύζι κίτρινο για πιλάφι (παρμπόιλντ)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο, σε μικρά καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
100 γρ. αρακάς, κατεψυγμένος
1.250 ml ζωμός λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση χυμός λεμονιού κατά βούληση
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την χοιρινή «τηγανιά» φούρνου με χρωματιστές πιπεριές και πιλάφι με λαχανικά, ξεκινάμε το προηγούμενο βράδυ και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για την «τηγανιά» και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Την επόμενη ημέρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό του σε μέτρια γάστρα (ή σε ένα μέτριο, αλλά βαθύ ταψί).
Περιχύνουμε με 300 ml νερό και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο).
Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να υλικά να ροδίσουν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Πιλάφι (το ετοιμάζουμε όσο ψήνεται η «τηγανιά»)
Βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγει διαυγές. Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά, για 30 λεπτά.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τον αρακά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, τη δάφνη, το κομμένο λεμόνι και τον χυμό, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το ρύζι για 18-20 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του), χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό και να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνειά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι για περίπου 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε μαζί με την «τηγανιά» φούρνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου