Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Σφολιατίνες με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί

Συσσίτιο Αγίων Πάντων

 Υλικά

Μερίδες: 6-8

 1 πακέτο σφολιατίνες (μακρόστενα, τραγανά μπισκότα από σφολιάτα, σε πακέτα των 200 γρ. – σε όλα τα σούπερ μάρκετ)

 100 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

 100 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος

 30 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

 λίγη άχνη (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες

 220 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

 200 γρ. κρόκοι αυγών (από περίπου 10 αυγά)

 80 γρ. κορν φλάουρ

 2 καψάκια βανιλίνη

 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, κρύο, σε μικρά κομμάτια


Διαδικασία

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

Για τις σφολιατίνες με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί, ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα: σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με 100 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τις βανιλίνες μέχρι να αναμειχθούν καλά. Δεν χρειάζεται να αφρατέψουν.

Όταν το γάλα ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να κάψει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αργά τη μισή ποσότητα στο μείγμα κρόκων, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα.

Αδειάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα και την επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας με το σύρμα διαρκώς, μέχρι να γίνει μια δεμένη και λεία κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το καθένα πριν προσθέσουμε το επόμενο.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι (οι διαστάσεις του δεν έχουν σημασία) και την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά. Μαζί βάζουμε στο ψυγείο και τον κάδο του μίξερ, για να είναι εντελώς κρύος όταν χτυπήσουμε εκεί τη σαντιγί.

Βγάζουμε τον κάδο του μίξερ από το ψυγείο και χτυπάμε εκεί τα δύο είδη κρέμας γάλακτος με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν γιαούρτι.

Προσθέτουμε πασπαλιστά τα 30 γρ. ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φτιάξουμε σαντιγί με σφιχτές κορυφές.

Βάζουμε τον κάδο στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να κρυώσει καλά η σαντιγί.

Βγάζουμε από το ψυγείο το ταψί με την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής, την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με σύρμα μέχρι να απλώσει και να αφρατέψει.

Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σαντιγί μέσα στην κρέμα και την ενσωματώνουμε με μια ελαστική σπάτουλα, με απαλές κινήσεις.

Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στον κάδο με την υπόλοιπη σαντιγί και ανακατεύουμε με το φτερό ή με μια μαρίζ, με απαλές κινήσεις, μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση

Σπάμε τις σφολιατίνες σε πολύ μικρά κομμάτια και αφήνουμε μια μικρή ποσότητα στην άκρη.

Ρίχνουμε το ένα τρίτο της υπόλοιπης ποσότητας σε 6-8 φαρδιά ποτήρια.

Ρίχνουμε από πάνω κουταλιές κρέμας και συνεχίζουμε με διαδοχικές στρώσεις κρέμας και σφολιατίνας, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

 

Πασπαλίζουμε με τα κομματάκια σφολιατίνας που αφήσαμε στην άκρη και, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.

Σερβίρουμε το γλυκό κρύο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου