Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025

Air fryer: Επαγγελματίας σεφ αποκαλύπτει το Νο1 λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν την φριτέζα αέρος

Από την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το υγιεινό μαγείρεμα, η φριτέζα αέρος έχει γίνει βασικό εργαλείο σε πολλά σπίτια. 

Ωστόσο, ένας έμπειρος σεφ επισημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητές του air fryer. Μάθετε πώς να μετατρέψετε τη φριτέζα σας σε ένα πολυεργαλείο μαγειρικής.

Σεφ αποκαλύπτει το Νο1 κοινό λάθος στην χρήση του air fryer

Ο επαγγελματίας σεφ

Theo Michaels εκφράζει την απογοήτευσή του για τον λανθασμένο τρόπο χρήσης του air fryer από πολλούς, ενός gadget που έχει γίνει απαραίτητο στις κουζίνες. Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του ITV “Tonight”, αφιερωμένο στις φριτέζες αέρος, ο σεφ κλήθηκε να μοιραστεί τις σκέψεις του για αυτό το χρήσιμο εργαλείο στην κουζίνα.

Ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη του air fryer στην υγεία –καθώς μπορεί να αναπαράγει την τραγανή υφή των τηγανητών φαγητών με λιγότερο λίπος– και την αυξανόμενη δημοτικότητά του λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, ο σεφ επισημαίνει ότι πολλοί χρήστες δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές του.

Air fryer: Η χρήση του πέρα από τα τηγανητά φαγητά

Το air fryer έχει καθιερωθεί ως ένα δημοφιλές εργαλείο στην κουζίνα, αλλά συχνά η χρήση του περιορίζεται σε τηγανητά και κατεψυγμένα φαγητά. Ωστόσο, αυτός ο «μικρός μίνι φούρνος», όπως τον περιγράφει ο σεφ Theo, μπορεί να αποτελέσει «σύμμαχό» σας στην προετοιμασία θρεπτικών και χαμηλών σε θερμίδες γευμάτων.

Ο έμπειρος σεφ, παρουσιάζοντας μια υγιεινή εκδοχή του γλυκόξινου κοτόπουλου, τόνισε ότι πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τις δυνατότητες του air fryer. «Νομίζω ότι έχουμε η ιδέα πίσω από αυτό είναι οι κατεψυγμένες μπουκιές να γίνουν μπεζ», ανέφερε ο σεφ, επισημαίνοντας την εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί.

Η ονομασία της συσκευής, που περιλαμβάνει τη λέξη “fry” (τηγανίζω), συχνά παραπλανεί τους καταναλωτές. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Theo, το air fryer είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος που επιτρέπει την παρασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την τυπική του χρήση και να ανακαλύψουμε τις αμέτρητες επιλογές για πιο θρεπτικά και γευστικά γεύματα.

Κόστος και αποδοτικότητα – Τι αναφέρει ειδικός

Οι φριτέζες αέρος έχουν κερδίσει δημοτικότητα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ο ειδικός στα οικονομικά Martin Lewis του MoneySavingExpert προειδοποιεί: δεν είναι πάντα η πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με έναν συμβατικό φούρνο.

Ο Martin Lewis, στο podcast του BBC, μοιράστηκε έναν κανόνα που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε είναι πιο αποδοτικό να χρησιμοποιείτε τη φριτέζα αέρος σας. Ο ειδικός εξήγησε ότι η χωρητικότητα και ο χρόνος μαγειρέματος είναι οι βασικοί παράγοντες.

Εάν μαγειρεύετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο φούρνος μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομική λύση. Όταν μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού (π.χ. μια γαλοπούλα) ή πολλά διαφορετικά πιάτα που απαιτούν πολύωρο ψήσιμο, τότε ο φούρνος είναι πιο οικονομικός. Όταν μαγειρεύετε μικρές ποσότητες ή μεμονωμένες τροφές το air fryer είναι πιο οικονομικό. Για παράδειγμα, αν ζεσταίνετε μια μικρή μερίδα φαγητού ή τηγανίζετε λίγες πατάτες, η φριτέζα αέρος είναι πιο αποδοτική λόγω του μικρότερου όγκου που θερμαίνει και του ταχύτερου χρόνου μαγειρέματος.

 

Συνοψίζοντας, η φριτέζα αέρος είναι ιδανική για γρήγορο μαγείρεμα και μικρές ποσότητες, ενώ ο φούρνος είναι προτιμότερος για μεγαλύτερες ποσότητες και πιο αργό ψήσιμο. Η επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες σας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου