Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Xαμψοπίλαφο σε ρολάκια

Γιώργος Ζαννάκης, σεφ στο εστιατόριο Ηλιόπετρα

 Υλικά

Μερίδες: 4

 500 γρ. γαύρος, φιλεταρισμένος (χωρίς ουρές, κεφάλια και ραχοκοκαλιά)

 150 γρ. ρύζι για πιλάφι, λευκό

 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

 10 γρ. μαύρες σταφίδες

 10 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις

 50 γρ. αμύγδαλα ωμά, σπασμένα

 150 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

 200 ml νερό

 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

 1/2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός

 1/2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος

 ξύσμα από 1/2 λάιμ

 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη

 3/4 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι, για το πανάρισμα

 25 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε χαμψοπίλαφο σε ρολάκια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα αμύγδαλα, τον ζωμό, το νερό, αλάτι και πιπέρι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το υγρό να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι για περίπου 20 λεπτά.

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον βασιλικό, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και το κύμινο και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα ρυζιού να κρυώσει εντελώς, για περίπου 1 ώρα.

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ένα τετράγωνο κομμάτι διάφανης μεμβράνης με μήκος πλευράς περίπου 20 εκ.

Στρώνουμε πάνω της όσα φιλέτα γαύρου χωράνε σε δύο σειρές, με το δέρμα τους προς τα κάτω και με τρόπο ώστε οριακά να καλύπτουν το ένα το άλλο, για να μη μείνουν κενά. Φροντίζουμε να αφήσουμε σε κάθε πλευρά της μεμβράνης ένα περιθώριο 2-3 εκ.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε πάνω στα φιλέτα λίγο από το –κρύο πλέον– μείγμα ρυζιού.

Ανασηκώνουμε τη μία πλευρά της μεμβράνης και σπρώχνουμε προσεκτικά το στρώμα φιλέτων-ρυζιού, κατά μήκος των φιλέτων, ώστε να τυλιχτεί σε ρολό.

Δεν τυλίγουμε και τη μεμβράνη, απλώς τη χρησιμοποιούμε ως οδηγό για να σπρώχνουμε το στρώμα των υλικών και να τυλίγονται μόνα τους, σφίγγοντας τακτικά το ρολό με την παλάμη μας.

Τυλίγουμε το σχηματισμένο ρολό με τη μεμβράνη σχετικά σφιχτά και στρίβουμε τις άκρες σαν καραμέλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέο κομμάτι μεμβράνης και φτιάχνουμε άλλο ένα παρόμοιο ρολό.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

Βάζουμε τα ρολά στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.

Βγάζουμε τα ρολά από το ψυγείο και αφαιρούμε τις μεμβράνες.

Σε ένα μεγάλο ίσιο πιάτο σκορπίζουμε το σιμιγδάλι και κυλάμε προσεκτικά τα ρολά για να καλυφθούν.

Τα τακτοποιούμε στη σειρά στο λαδωμένο ταψάκι.

Τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά και τα κόβουμε με καλό, πολύ κοφτερό μαχαίρι σε μικρότερα ρολάκια, σαν σούσι.

Τα σερβίρουμε αμέσως.

Για την κλασική συνταγή

Ετοιμάζουμε το ρύζι όπως παραπάνω και το αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για κέικ (ή ενός στρογγυλού ταψιού) με διάμετρο περίπου 24-25 εκ.

Στρώνουμε τα περισσότερα φιλέτα του γαύρου το ένα δίπλα στο άλλο, με το δέρμα προς τα κάτω, οριακά καλύπτοντας το ένα το άλλο για να μη μείνουν κενά, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα αλλά και τα τοιχώματα, κολλώντας τα φιλέτα όρθια.

Απλώνουμε πάνω στα φιλέτα το ρύζι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Καλύπτουμε καλά με τα υπόλοιπα φιλέτα.

Αλατίζουμε.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Αφήνουμε το χαμψοπίλαφο να κρυώσει.

 

Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, προσεκτικά, για να μη διαλυθεί η κατασκευή.

Κόβουμε το χαμψοπίλαφο σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου