Τρίτη 26 Αυγούστου 2025

Σφακιανές πίτες

Από την κουζίνα της Agreco

 Υλικά

Μερίδες: για 10 πίτες

 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 120 ml χλιαρό νερό

 ελάχιστο αλάτι

 450 γρ. νωπή, ανάλατη μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο

 μέλι, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Στράγγισμα του τυριού

Για να ετοιμάσουμε τις σφακιανές πίτες ένας τρόπος είναι να βάλουμε το τυρί μέσα σε ένα τουλπάνι, να δέσουμε τις τέσσερις άκρες του υφάσματος μαζί σε κόμπο, και να φτιάξουμε ένα πουγκί.

Το κρεμάμε από ένα ψηλό σημείο (π.χ. στο χερούλι ενός ντουλαπιού) και τοποθετούμε από κάτω ένα μπολ ή μια λεκάνη.

Αφήνουμε εκεί το τυρί για 6-8 ώρες, για να στραγγίξει το περιττό υγρό του στο μπολ.

Ξεκρεμάμε το τουλπάνι και στύβουμε καλά με τα χέρια για να φύγει τυχόν υγρό που πιθανόν έχει μείνει.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ακουμπήσουμε το τυρί για 1 ώρα πάνω σε 4-5 φύλλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, στρωμένα πάνω από μπόλικα φύλλα εφημερίδας -το χαρτί κουζίνας και το χαρτί της εφημερίδας είναι ιδιαίτερα απορροφητικά και θα τραβήξουν το υγρό του τυριού.

Στύβουμε το τυρί καλά με τις παλάμες μας για να απομακρύνουμε όσο υγρό έχει πιθανόν απομείνει.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίζουμε το τυρί σε 10 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπαλίτσα με τις παλάμες μας.

Ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το νερό και ελάχιστο αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό επιπλέον. Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

Πίτες

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη.

Ανοίγουμε το ένα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, πιέζοντας με τον πλάστη η με τις παλάμες μας, μέχρι να γίνει ένας δίσκος σαν τηγανίτα, με διάμετρο περίπου 16 εκ.

Βάζουμε τον δίσκο στη μία παλάμη μας και ακουμπάμε στο κέντρο του μια μπαλίτσα τυριού.

Κλείνουμε την μπαλίτσα μέσα στον δίσκο, φέρνοντας τις άκρες του ζυμαριού στο κέντρο, φτιάχνοντας ένα μικρό πουγκί.

Το πιέζουμε να πλατύνει λίγο και το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με την πλευρά του κλεισίματος προς τα κάτω.

Αλευρώνουμε και ανοίγουμε προσεκτικά με τον πλάστη ή με τις παλάμες μας, πασπαλίζοντας τακτικά με αλεύρι, μέχρι να ξαναφτιάξουμε ένα δισκάκι-τηγανίτα ξανά με διάμετρο 16 εκ.

Προσέχουμε να μην σκιστεί το ζυμάρι και τρυπήσει γιατί θα βγει έξω το τυρί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα τις υπόλοιπες μπαλίτσες τυριού.

Ζεσταίνουμε καλά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να κάψει.

 

Τηγανίζουμε τις πίτες μία-μία, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να σχηματιστούν μικρές ρόδινες φουσκάλες.

Περιχύνουμε τις ζεστές πίτες με λίγο μέλι και τις σερβίρουμε ζεστές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου