Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

Ρολό με ψάρι στον φούρνο


Ιερομοναχός Επιφάνιος Παντοκρατορινός

Υλικά

Μερίδες: 5-6 διακονιές

 1 κιλό τόνος κονσέρβας, στραγγισμένος και μαδημένος, ή 1.500 γρ. φρέσκο ψάρι της προτίμησής μας, καθαρισμένο

 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 700 γρ. ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη καλά σε χλιαρό νερό, καλά στυμμένη και θρυμματισμένη

 3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα

 λίγος φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

 λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον, για το γαρνίρισμα

 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

 λίγη καπνιστή πάπρικα (ή κάρι ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας)

 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

 αλάτι

 λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί)

Για τη γέμιση

 300 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο

 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 2 καρότα ολόκληρα, βρασμένα, κομμένα κατά μήκος στη μέση

 2 αυγά, σφιχτοβρασμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση


Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το ρολό με ψάρι στον φούρνο αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ψάρι, το βάζουμε σε κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει.

Το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε το ψάρι (φρέσκο ή κονσέρβας) σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ψίχα ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά, την πάπρικα (ή το/τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας), τα αυγά, το ελαιόλαδο και αλάτι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μάζα.

Αν προκύψει αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει.

Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.

Λαδώνουμε τις παλάμες μας και απλώνουμε το μείγμα που φτιάξαμε πάνω στη λαδόκολλα σε σχετικά ορθογώνιο κομμάτι με πάχος ενός δαχτύλου (1-2 εκ.) και με μήκος που να χωράει σε ανάλογο ταψί, χωρίς να ξεπερνά τα 35-40 εκ.

Γέμιση

Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρολό

Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιού στο απλωμένο μείγμα ψαριού, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. από την περιφέρεια.

Κατά μήκος και στο κέντρο της γέμισης βάζουμε στη σειρά τα κομμάτια καρότου και αυγών.

Ανασηκώνουμε τη μία μεγάλη πλευρά της λαδόκολλας και σπρώχνουμε προσεκτικά το μείγμα ψαριού για να τυλιχτεί σε σφιχτό ρολό που θα κλείσει στο κέντρο του τα καρότα και τα αυγά.

Πλάθουμε τις άκρες του ρολού με τα χέρια μας, για να μη βγει η γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει το ρολό ακριβώς.

Τακτοποιούμε εκεί το ρολό, το λαδώνουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για 5 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες-μερίδες.

Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ρύζι ή ριζότο ή πατάτες τηγανητές (ή φούρνου ή βραστές), κηπουρικά της αρεσκείας μας ψητά ή βραστά κ.ά.

Μυστικά

 

Με το μείγμα του ρολού (χωρίς τη γέμιση) μπορούμε να φτιάξουμε άριστα μπιφτέκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου