Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Επιθανάτιες Εμπειρίες


Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Journal of Near-Death Studies, 4% με 8% του πληθυσμού είχε μια επιθανάτια εμπειρία.

 Κλινικά νεκροί ασθενείς που επανήλθαν περιέγραψαν μιας μορφής συνειδητότητα ενώ η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπάει. Ο Dr. Sam Parnia, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανέφερε: «Ξέρουμε ότι το μυαλό δεν λειτουργεί όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπάει. Αλλά στις περιπτώσεις που εξετάσαμε η συνειδητότητα συνέχισε να

υπάρχει μέχρι και 3 λεπτά μετά τη στιγμή που η καρδιά σταμάτησε να χτυπάει, παρότι ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί 20-30 δευτερόλεπτα μετά την παύση της καρδιάς. Αυτό είναι παράδοξο».

Σύμφωνα με έρευνα, 80% των ανθρώπων βίωσαν μια αίσθηση γαλήνης, 69% ανέφεραν ότι είδαν ένα δυνατό φως και 64% ότι είχαν αλληλεπίδραση με πνεύματα. Οι ερευνητές όμως διαπίστωσαν ότι η σειρά που βιώθηκαν αυτές οι εμπειρίες δεν ήταν και πολύ τακτική.

Υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες στις διηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν τέτοια εμπειρία, ανεξάρτητα από ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

  • Ο ασθενής ακούει να λένε οι γιατροί πως είναι νεκρός.
  • Αισθάνεται ειρήνη και δεν δίνει καμία σημασία στο σώμα του.
  • Ήχοι και μουσική μπαίνουν στη συνείδηση του και χάνει την επαφή με το περιβάλλον.
  • Νιώθει να αιωρείται πάνω από το σώμα του ενώ ακούει όσα λένε ή ακόμα και σκέφτονται οι γιατροί.
  • Ο ασθενής νιώθει να «ρουφιέται» με πρωτοφανή ταχύτητα σε ένα σκοτεινό τούνελ, μια μαύρη σπείρα, ένα σκοτεινό σωλήνα, ένα πηγάδι, κλπ. 
  • Βλέπει ένα λευκό φως που τον έλκει χωρίς να τον τυφλώνει και εκπέμπει αγάπη στην οποία θέλει να αναμιχθεί.
  • Κάποιοι συναντούν νεκρούς συγγενείς ή φίλους που τους προτρέπουν να επιστρέψουν γιατί δεν ήλθε ακόμα η ώρα τους
  • Μια φωνή που βγαίνει από το φως τους ρωτά τι έκαναν στη ζωή τους και αυτή ξετυλίγεται μπροστά τους σαν ταινία, Αυτή την εμπειρία την περιγράφουν τρομακτική.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το βασικότερο πόρισμα της μελέτης είναι ότι αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί. «Υπάρχουν εκατομμύρια μαρτυρίες για μεταθανάτιες εμπειρίες, όμως τα επιστημονικά στοιχεία και οι έρευνες είναι πολύ θολά ως τώρα» εξηγεί ο Dr. Parnia. «Θα πρέπει η έρευνα να συνεχιστεί, χωρίς προκαταλήψεις»…

Με πληροφορίες από το philosophyreturns.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου