Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Κατασκευή κάθετου συστήματος ενυδρειοπονίας στο σπίτι

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αλλά και στους ακόμα πιο δύσκολους που όλοι προβλέπουν πως έρχονται, η αυτάρκεια είναι το ζητούμενο.

Δύσκολος στόχος, ειδικά για όσους ζουν στα αστικά κέντρα.

 Η ενυδρειοπονία θα μπορούσε να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Απαιτεί μικρούς σχετικά χώρους  και μικρό κόστος κατασκευής, ενώ μπορεί να σιτίσει μια οικογένεια όλο το χρόνο, εφοδιάζοντας την με λαχανικά και ψάρια.

Η καλλιέργεια με

ενυδρειοπονία χρησιμοποιεί τα απόβλητα των ψαριών σαν λίπασμα για τις καλλιέργειες. Μια μικρή αντλία αντλεί το πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία νερό της δεξαμενής προς την κορυφή των οριζόντιων σωλήνων. Το νερό ρέει αργά προς τα κάτω μέσω του ριζικού συστήματος των φυτών και απορροφά οξυγόνο από τον αέρα επιστρέφοντας πάλι στη δεξαμενή. Το σύστημα αυτό, είναι ως επί το πλείστον κλειστό με ελάχιστα έως μηδενικά απόβλητα και δεν απαιτεί λίπασμα ή φυτοφάρμακα. Επιπλέον, εφόσον το χτίσετε σωστά, δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα της δεξαμενής.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμπληρώνετε το νερό που χρειάζεται, να ενεργοποιήσετε την αντλία και να ταΐζετε τα ψάρια. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενεργοποιήσετε την αντλία με τη χρήση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάνελ ή άλλη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.

ΕΔΩ μπορείτε να παρακολουθήσετε βήμα- βήμα όλη τη διαδικασία κατασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου