Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε καλεσμένους για φαγητό, είναι οι ποσότητες που πρέπει να ετοιμάσουμε.
Πόσες φορές δεν έτυχε στο παρελθόν να τρώμε για μέρες αυτά που περίσσεψαν ή στη χειρότερη να τα πετάμε στα σκουπίδια;
Αιτία για αυτή τη σπατάλη υλικών είναι η ανασφάλεια μήπως δεν φτάσει το φαγητό για όλους.
Αν ακολουθήσουμε όμως
τις συμβουλές των ειδικών της εστίασης θα έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα ώστε και να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και να μην μας μείνουν τεράστιες ποσότητες φαγητών.Τι μας συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί;
1. Ο γενικός κανόνας είναι να υπολογίσουμε μισό κιλό φαγητού για κάθε ενήλικα και 250 γρ. για κάθε παιδί.
2. Τα ορεκτικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 5-6 μπουκιές ανά άτομο.
3. Για κρέας με κόκαλο υπολογίστε περίπου 200-250 γρ. άψητου κρέατος και την ίδια ποσότητα για το συνοδευτικό.
Βέβαια σε ένα γιορταστικό τραπέζι αυτές οι ποσότητες μπορεί να αυξηθούν λίγο, οπότε πρέπει να υπολογίσετε την ποσότητα ανά πιάτο και όχι τη συνολική.
4. Για το επιδόρπιο όταν αφορά γιορταστικό τραπέζι υπολογίστε ένα κομμάτι κέικ ή μια τάρτα με λίγο παγωτό ανά άτομο. Μην ξεχνάτε πως θα υπάρχουν και τα παραδοσιακά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες).
5. Για τα ποτά υπολογίστε περίπου 5 ποτά ανά άτομο, ανάλογα βέβαια τους καλεσμένους σας και την επίδοση τους στο ποτό. Ένα μπουκάλι κρασί είναι 5 ποτά.
Αν θέλετε ακολουθείτε τις συμβουλές τους, αλλιώς δεν χάλασε ο κόσμος μια φορά τον χρόνο αν ξεφύγουμε και λίγο!
Καλές γιορτές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου