Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ιβίσκος για πιο υγειή καρδιά

 Ο ιβίσκος είναι ένα δημοφιλές ανθοφόρο φυτό. Αυτό το φυτό είναι γνωστό για τα όμορφα άνθη του, τα οποία χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, καθώς και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια, ο ιβίσκος έχει κερδίσει δημοτικότητα ως τροφή που προστατεύει την καρδιά. Ακολουθούν ορισμένες προστατευτικές επιδράσεις του ιβίσκου για την καρδιά που πρέπει να γνωρίζετε.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Ένα από

τα πιο σημαντικά οφέλη του ιβίσκου είναι η ικανότητά του να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 10 βαθμούς. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το τσάι ιβίσκου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι η πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών. Αυτή η επίδραση του ιβίσκου αποδίδεται στην παρουσία φλαβονοειδών και άλλων φυτοχημικών που έχουν χαλαρωτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Ο ιβίσκος είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης έως και 22%. Αυτή η επίδραση του ιβίσκου αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εμποδίζουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Ο ιβίσκος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology, τα εκχυλίσματα ιβίσκου μπορούν να μειώσουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη φλεγμονή. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα εκχυλίσματα ιβίσκου μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη φλεγμονή.

 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Ο ιβίσκος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση όπου το σώμα παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες από αυτές που μπορεί να εξουδετερώσει με αντιοξειδωτικά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology, τα εκχυλίσματα ιβίσκου έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση, η οποία τα καθιστά αποτελεσματικά στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

ΠΗΓΗ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου