Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Κοτόπουλο αλα κρεμ στο πήλινο

            

Υλικά για το κοτόπουλο αλα κρεμ στο πήλινο:

650 γρ. κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε μικρά κομμάτια

3 πατάτες μέτριες κατά προτίμηση βιολογικές ή 2 μεγάλες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα

400 ml κρέμα γάλακτος

4-5 φέτες μπέικον κομμένο σε μικρά κομματάκια

Ελαιόλαδο

Τυρί τριμμένο μιξ για την κρούστα

Αλάτι, κατά βούληση

Πιπέρι, κατά βούληση


Εκτέλεση Συνταγής

Ξεπλένουμε το κοτόπουλο (τα κομματάκια), σκουπίζουμε καλά το περιττό νερό με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο που έχει κάψει. Δεν θέλουμε να αρπάξει πολύ το κοτόπουλο και να μείνει άψητο εσωτερικά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις εξατμιστούν τα υγρά, σβήνουμε με ένα ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί, προαιρετικά.

Προσθέτουμε το μπέικον κομμένο σε φετάκια μικρά, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το κοτόπουλο. Αμέσως μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να σιγοψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές, για περίπου 20-25 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά γιατί δε θέλουμε η κρέμα γάλακτος να πήξει, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά περίπου.

Παράλληλα με το κοτόπουλο, βράζουμε τις τρεις πατάτες (κατά προτίμηση μέτρίου μεγέθους βιολογικές ή 2 μεγάλες) καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για περίπου 20 λεπτά. 

Μόλις είναι έτοιμες, σουρώνουμε, τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ και τις λιώνουμε με το πίσω μέρος ένός πιρουνιού ή με ειδικό εργαλείο για πουρέ.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα για πιο κρεμώδης υφή.

 

Βάζουμε πουρέ στη βάση των πυρίμαχων σκευών μας, απλώνουμε επάνω το κοτόπουλο με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε σε αυτή τη φάση μία στρώση τυρί τριμμένο, προαιρετικά.

Αφού καλυφθεί ο πουρές πατάτας με το κοτόπουλο αλα κρεμ, προσθέοτυμε τριμμένεο τυρί και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για περίπου 15 λεπτά. Αλλάζουμε σε γκριλ και ψήνουμε άλλα δέκα λεπτά στους 200 oC για έξτρα κρούστα!

Δείτε επίσης: ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΥΤΗ Σ’ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ (Τραγούδι)

Καλή Απόλαυση!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου