Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να καθαρίσετε και να φροντίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής – Αποτελεσματικές λύσεις

Οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι ένα απαραίτητο αντικείμενο για κάθε κουζίνα. Πολλοί προτιμούν τις πλαστικές σανίδες, όμως η αίσθηση του να κόβεις λαχανικά ή κρέας σε μία ξύλινη σανίδα είναι τελείως διαφορετική. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι ξύλινες σανίδες κοπής χρειάζονται φροντίδα.

Όμως ο καθαρισμός και η φροντίδα μίας ξύλινη σανίδα κοπής δεν είναι επιστήμη.

Πώς να καθαρίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής;

Πάντα πρέπει να τις πλένετε στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης δεν πρέπει να τις

βυθίζετε στον νεροχύτη, ο οποίος είναι γεμάτος με νερό καθώς υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθούν ή να ραγίσουν.

Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τη σανίδα κοπής σας αμέσως μετά την προετοιμασία του φαγητού, αφήστε την στον πάγκο σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να την πλύνετε. Εάν έχετε κόψει μόνο το ψωμί, απλώς αφαιρέστε τα ψίχουλα ή σκουπίστε την επιφάνεια με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Εάν η σανίδα σας χρειάζεται καθάρισμα, αφαιρέστε πρώτα απαλά τυχόν υπολείμματα φαγητού χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα κοπής ή μία μεταλλική σπάτουλα. Εάν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό και να το τρίψετε απαλά πάνω στη σανίδα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι.

Στην συνέχεια τρίψτε απαλά τη σανίδα σας με ένα σφουγγάρι και ζεστό σαπουνόνερο. Ιδανικότερα χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι πιάτων χωρίς άρωμα. Είναι σημαντικό να πλένετε και τις δύο πλευρές της σανίδας, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσατε μόνο την μία. Έτσι αποτρέπετε το ανομοιόμορφο στέγνωμα της σανίδας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την στρέβλωση της.

Ξεπλύνετε τη σανίδα και στεγνώστε την καλά με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Τοποθετήστε την όρθια στον πάγκο σας για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υπολειμματικού νερού και αφήστε το να στεγνώσει τελείως πριν την αποθηκεύσετε.

Πώς να αφαιρέσετε δυσάρεστες μυρωδιές;

Εάν από την σανίδα σας βγαίνουν ισχυρές μυρωδιές από τροφές, όπως το σκόρδο ή τα κρεμμύδια, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να την αποσμήσετε. Ιδανικότερο είναι ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και αλάτι. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της ξυλουργικής τονίζουν ότι το μείγμα αυτό δύσκολα θα βλάψει το ξύλο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε πρώτα τρίβοντας μια μικρή περιοχή της σανίδας σας, καθώς ορισμένοι τύποι ξύλου ή φινιρίσματος ενδέχεται να αντιδράσουν διαφορετικά.

«Πασπαλίστε» τη σανίδα με μια αρκετό αλάτι. Ρίξτε από πάνω χυμό λεμονιού και χρησιμοποιήστε το κομμένο λεμόνι για να τρίψετε το μείγμα πάνω από τη σανίδα. Αφήστε την πάστα να στεγνώσει εντελώς πάνω στην σανίδα και, στη συνέχεια, ξύστε την απαλά χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα κοπής ή μία μεταλλική σπάτουλα. Πλύνετε και στεγνώστε τη σανίδα.

Μία άλλη επιλογή για την εξάλειψη των οσμών, είναι να πασπαλίσετε την επιφάνεια μιας σανίδας με διάλυμα από 25% απεσταγμένο λευκό ξύδι και 75% νερό.

Σημειώνεται ότι αυτή η επιλογή θα μπορούσε να αφήσει προσωρινά μια γεύση ξιδιού πάνω στη σανίδα σας.


Πώς να λαδώσετε και να κερώσετε τη σανίδα σας

Το ξύλο στεγνώνει έπειτα από συχνές πλύσεις, επομένως πρέπει να το λαδώσετε και να το κερώσετε. Η σωστή προετοιμασία της σανίδας σας δημιουργεί επίσης ένα προστατευτικό φράγμα έναντι της υγρασίας, και αυτό βοηθά στο να διατηρείται η σανίδα καθαρή και να την κάνει λιγότερο πιθανό να παραμορφωθεί ή να ραγίσει. Η προετοιμασία της σανίδας βοηθά επίσης στην αποφυγή λεκέδων ή απορρόφησης έντονων οσμών.

 

Απλώστε γενναιόδωρα ορυκτέλαιο ασφαλές για τρόφιμα στο ξύλο και χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να το τρίψετε ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια και τις πλευρές της σανίδας. Οι επαγγελματίες συνιστούν να χρησιμοποιείτε ορυκτέλαιο, επειδή είναι άγευστο, άοσμο και δεν θα χαλάει στη σανίδα σας όπως συνηθίζουν να κάνουν το ελαιόλαδο ή τα φυτικά έλαια.

Αφήστε τη σανίδα όρθια για αρκετές ώρες (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα) προκειμένου το ξύλο να απορροφήσει το λάδι.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (46η συνέχεια, Η τρομακτική εξέλιξη)

Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιήστε μια φρέσκια χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε τυχόν υπολείμματα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα ασφαλές για τρόφιμα κερί μέλισσας ή ένα μείγμα κεριού για να σφραγίσετε το λάδι στη σανίδα. Ο Jeremy Cox, καθηγητής πλήρους απασχόλησης στο Πρόγραμμα Fine Woodworking στο Red Rocks Community College, προτείνει να θερμάνετε λίγο το κερί μέλισσας πρώτα, έτσι ώστε να είναι «ευκολότερο να διανεμηθεί και να διεισδύσει στο ξύλο λίγο βαθύτερα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου