Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Κις με αρακά και γραβιέρα

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

 Υλικά

Μερίδες: για φόρμα 24 εκ.

 1 έτοιμη βάση ζύμης τάρτας (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα)

 500 γρ. αρακάς, φρέσκος και καθαρισμένος (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 1.200 γρ. ακαθάριστο αρακά) ή κατεψυγμένος

 2 αυγά, προτιμότερο βιολογικά

 150 γρ. κρέμα γάλακτος

 το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

 180 γρ. γραβιέρα, προτιμότερο πικάντικη, τριμμένη

 τα φύλλα από 4 - 5 κλωναράκια φρέσκιας μέντας (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή δυόσμου (με άλλο γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα

 60 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για την κις με αρακά και γραβιέρα ξεκινάμε και βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζε για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσει.

Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον αρακά και τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά.

Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα.

Προσθέτουμε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το μυρωδικό και αλατοπίπερο.

 

Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους - κόβουμε όση εξέχει.

Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.

Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να ροδίσει και να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.

Δείτε επίσης: ΗΤΑΝ Η ΜΑΝΝΑ ΜΟΥ

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου