Υλικά
Μερίδες: 6
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια portobello (τα σκουπίζουμε καλά με νοτισμένη πετσέτα και κόβουμε τη σκληρή άκρη από τα ποδαράκια τους)
Για τη σάλτσα-μαρινάδα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
1 κουτ. γλυκού μέλι
3 ίνες κρόκου Κοζάνης
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
50 γρ. κουκουνάρια
60 γρ. καρυδόψιχα
250 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, αρχικά ξεχωρίζουμε «τα ποδαράκια» από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, κόβουμε τα «καπελάκια» σε λεπτές φέτες.
Μαρινάδα-σάλτσα
Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα στο μπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να αναμειχθούν.
Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Γέμιση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τα ψιλοκομμένα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια που είχαμε κρατήσει στην άκρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια αφράτη αλλά πηχτή κρέμα.
Τούρτα
Στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου περίπου 18 εκ., απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα μανιτάρια, προσπαθώντας να μην αφήνουμε κενό ανάμεσά τους.
Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα-μαρινάδα (την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο) και από πάνω απλώνουμε την κρέμα σπανακιού.
Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα μανιτάρια και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει και να στέκεται.
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
Την καλύπτουμε με πιατέλα. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά, βγάζουμε τα αποσπώμενα τοιχώματα.
Σερβίρουμε, την «τούρτα» με μανιτάρια και σπανάκι, με την υπόλοιπη σάλτσα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
Δείτε επίσης: ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΥΤΗ Σ’ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ (Τραγούδι)
Μυστικά
Αν μας προβληματίζει το φορμάρισμα, μοιράζουμε τα υλικά σε ατομικά ποτηράκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου