Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Υλικά
Μερίδες: 4
1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια καρέ (περίπου 3-4 εκ.)
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
150 γρ. ρύζι γλασέ
200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
2 λιαστές ντομάτες από βαζάκι, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες
250 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ζεστός ή νερό
4-5 κλωνάρια φρέσκου μάραθου ή άνηθου, ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το ντοματόρυζο με σουπιές, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε αρχικά για περίπου 20 λεπτά.
Ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα ντοματάκια μαζί με τις λιαστές ντομάτες, τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές.
Προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό, το μάραθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το ντοματόρυζο να σταθεί για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το ντοματόρυζο με τις σουπιές.
Δείτε επίσης: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΩ.(Προς μελοποίηση)
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου