Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η γήρανση έχει μια απροσδόκητη επίδραση στην οσμή του σώματός σας

 Πιθανόν να μην παρατηρούσατε πώς μυρίζατε όταν ήσασταν μωρό, αλλά μπορεί να παρατηρήσετε πώς μυρίζει ένα μωρό τώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μυρωδιά του δωματίου ενός έφηβου αγοριού;

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο σπίτι των παππούδων σας και των γιαγιάδων σας και παρατηρείτε ότι ακόμη και αυτοί έχουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Όχι, δεν είναι το Chanel No. 5 της γιαγιάς σας ή το Old Spice του παππού σας. Είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά των ηλικιωμένων.

Αυτή η «μυρωδιά των ηλικιωμένων» δεν προέρχεται

από την υπερβολική σκόνη στα ράφια ή από τον 50 ετών καναπέ που μπορεί να χρειάζεται καθάρισμα. Στην πραγματικότητα, αυτή η μυρωδιά που χαρακτηρίζει μόνο τους ηλικιωμένους προέρχεται από μια αλλαγή στη χημεία του σώματος, και όχι επειδή δεν έχουν κάνει ντους. Καθώς γερνάτε, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ενώσεις να γίνουν πιο συγκεντρωμένες στον οργανισμό σας, δημιουργώντας μια διαφορετική χημεία του σώματος και την επακόλουθη μυρωδιά, εξηγεί το Great Senior Living.


Η μυρωδιά προέρχεται από την οξείδωση ενός λιπαρού οξέος

Η οσμή του σώματός σας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα βακτηρίων και εκκρίσεων από τους αδένες του δέρματός σας, και αυτές αλλάζουν με την ηλικία, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2012 στο PlosONE. Για παράδειγμα, ο σμηγματογόνος αδένας σας έχει έλαια και λιπαρά οξέα που γίνονται πιο ενεργά κατά την εφηβεία και κορυφώνονται όταν είστε ενήλικας. Αυτοί οι αδένες είναι λιγότερο ενεργοί όταν φτάσετε στα 70 σας χρόνια.

 

Ένα άρθρο του 2001 στην επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology μελέτησε άτομα ηλικίας 26 έως 75 ετών και βρήκε μια συγκεκριμένη ένωση, την 2-νονενάλη, μόνο σε άτομα άνω των 40 ετών. Αυτή η νονεναλίνη είναι που προκαλεί τη μυρωδιά «μούχλας». Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αυξάνονται τα ωμέγα-7 λιπαρά οξέα και τα λιπίδια που οξειδώνονται στην επιφάνεια του δέρματος. Η μελέτη υπέδειξε ότι η ουσία nonenal παράγεται από τη διάσπαση αυτών των λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ορμονικές ανισορροπίες παράγουν περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα στο δέρμα σας. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο healtdigest.com, καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας δεν παράγει αρκετά αντιοξειδωτικά, οπότε θα έχετε περισσότερα από αυτά τα λιπαρά οξέα που διασπώνται στο δέρμα σας.

Δείτε επίσης: Άμις: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της χριστιανικής κοινότητας;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου