Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Σοκολατόπιτα νηστίσιμη με φυστίκια Αιγίνης

Υλικά

Κομμάτια: 8

Σοκολατόπιτα

 500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 6 κουτ. σούπας κακάο

 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

 1 κάψουλα βανιλίνη

 450 ml (2 + 1/4 κούπας) γάλα αμυγδάλου

 75 ml (5 κουτ. σούπας) ηλιέλαιο

 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

 λίγο ηλιέλαιο για το ταψάκι

Γλάσο και διακόσμηση

 300 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο

 120 ml (λίγο λιγότερο από 2/3 κούπας) γάλα αμυγδάλου

 1/2 φάκελος σταγόνες σοκολάτας

 1 κούπα ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, ωμή, ανάλατη, χοντροτριμμένη


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε σοκολατόπιτα νηστίσιμη με φυστίκια Αιγίνης, ξεκινάμε κοσκινίζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το κακάο.

Προσθέτουμε τη σόδα, τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, δηλαδή το γάλα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο και το ξίδι και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά.

Ανακατεύουμε ελάχιστα με μια ξύλινη κουτάλα, ίσα να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 35 x 20 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.

Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 25 λεπτά.

Γλάσο

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και προς το τέλος προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

 

Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το γλάσο, ομοιόμορφα, και αφήνουμε να κρυώσει.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις σταγόνες κουβερτούρας και τα φιστίκια Αιγίνης και κόβουμε σε κομμάτια.

Δείτε επίσης: ΩΡΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου