Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Οι ντομάτες δεν θα «ωριμάσουν υπερβολικά» ούτε θα χαλάσουν με αυτούς τους τρόπους αποθήκευσης

Οι σφριγηλές, κόκκινες ντομάτες μπορούν να χάσουν γρήγορα τον ζουμερό πυρήνα τους, αν αποθηκευτούν με λάθος τρόπο. Ωστόσο, είναι εύκολο να το αποφύγετε αυτό με τη σωστή μέθοδο αποθήκευσης.

Οι ντομάτες έχουν περιορισμένο χρόνο κατανάλωσης και οι περισσότεροι δεν σκέφτονται πώς να τις διατηρήσουν φρέσκες για περισσότερο. Οι κόκκινοι αυτοί καρποί, ειδικά όταν αγοράζονται αποκομμένοι από το αμπέλι, τείνουν να γίνονται

άοσμοι και άγευστοι όταν ξεπεράσουν το ιδανικό στάδιο ωρίμανσης. Ευτυχώς, ο νόστιμος γλυκός χυμός και η τραγανή φλούδα που έχουν οι ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα με τη σωστή αποθήκευση.

Πώς πρέπει να αποθηκεύονται οι ντομάτες προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκες για περισσότερο

Η σεφ Sophie Nahmad μοιράστηκε τη σίγουρη μέθοδό της για να διατηρεί τις ντομάτες στην καλύτερη τους κατάσταση, τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Εξήγησε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε όταν επιλέγουμε πού να αποθηκεύσουμε τις ντομάτες «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό».

  • «Αν ο καιρός είναι ζεστός, είναι καλύτερα να αποθηκεύσετε τις ντομάτες στο ψυγείο, καθώς αν δεν σκοπεύετε να τις φάτε αμέσως, θα ωριμάσουν υπερβολικά και θα χαλάσουν πολύ γρήγορα».
  • «Αν ο καιρός είναι λίγο πιο δροσερός, τοποθετήστε τις σε μια φρουτιέρα. Αυτό τις διατηρεί πιο νόστιμες, καθώς η αποθήκευση τους στο ψυγείο σταματάει την ωρίμανση και επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα».

Οι ντομάτες που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για να σταματήσει η διαδικασία ωρίμανσης. Όμως, φροντίστε να τις βγάλετε μια μέρα πριν τις φάτε.

Το να τις βάλετε σε μια σακούλα με μια μπανάνα «μόνο για ένα απόγευμα» μπορεί να κάνει θαύματα, είπε η Sophie, αν και προειδοποίησε ότι ισχύει και το αντίθετο.


Το λάθος στην αποθήκευση που οδηγεί σε γρήγορη ωρίμανση

Είναι σημαντικό, να κρατάτε τις ντομάτες μακριά από ορισμένα τρόφιμα, καθώς μπορούν να επιταχύνουν την ωρίμανση. Αυτό οφείλεται στο αιθυλένιο, ένα αέριο που υπάρχει σε υψηλά επίπεδα σε μπανάνες και μήλα. «Κατά κανόνα, οι μπανάνες, τα μήλα, τα μάνγκο και τα αβοκάντο πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τις ντομάτες για να σταματήσει η υπερβολική ωρίμανση», είπε η Sophie. «Αλλά να θυμάστε επίσης ότι οι ντομάτες παράγουν και αυτές λίγο αιθυλένιο», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ντομάτες πρέπει επίσης να αποθηκεύονται μακριά από τρόφιμα ευαίσθητα στο αιθυλένιο, όπως φρέσκα μυρωδικά, αγγούρια και σπαράγγια, για να αποφευχθεί η αλλοίωσή τους.

Γενικά οι μικρότερες ντομάτες αποσυντίθενται πιο γρήγορα από τις ντομάτες σαλάτας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα φρούτα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε ώριμο (πράσινο) στάδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν στο κόκκινο στάδιο. 

 

«Μερικές φορές, όμως, έχω διαπιστώσει ότι οι μικρές ντομάτες διαρκούν περισσότερο επειδή δεν καταστρέφονται τόσο εύκολα στη συσκευασία τους», σημείωσε η Sophie.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου