Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Βασιλόπιτα με τρεις ξηρούς καρπούς

Θανασής Τσαγκλιώτης

 Υλικά

Μερίδες: 14

 580 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

 350 γρ. ζάχαρη άχνη

 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι

 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 60 γρ. μέλι

 600 γρ. αυγά ολόκληρα (είναι περίπου 10-11 αυγά – τα ζυγίζουμε χωρίς τα τσόφλια)

 75 γρ. φρέσκο γάλα

 350 γρ. αλεύρι μαλακό

 10 γρ. μπέικιν πάουντερ

 350 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη

 175 γρ. ψίχα φιστικιού Αιγίνης, αλεσμένη σε σκόνη

 175 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη

 550 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 18 ασπράδια – υπάρχει και έτοιμο παστεριωμένο ασπράδι, συσκευασμένο σε χάρτινο κουτί, στα περισσότερα σούπερ μάρκετ)

 λίγο βούτυρο + αλεύρι για το ταψί

 ζάχαρη άχνη για το στόλισμα της βασιλόπιτας


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με τρεις ξηρούς καρπούς, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τους ξηρούς καρπούς σε σκόνη και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι, τη βανίλια και το μέλι μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα ολόκληρα αυγά και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και καθαρίζουμε επιμελώς τον κάδο του μίξερ και το σύρμα. Τα στεγνώνουμε πολύ καλά, για να μην υπάρχει ίχνος υγρασίας.

Βάζουμε στον κάδο τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.

Την αδειάζουμε στο μείγμα του βουτύρου και των αυγών και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στη λειτουργία του αέρα, και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα βαθύ στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 30 εκ.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας τη βασιλόπιτα με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

 

Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε στην επιφάνεια με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη. Δεν ξεχνάμε το φλουρί!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου