Λευτέρης Λαζάρου
Υλικά
Μερίδες: 6
1 κιλό φασόλια γίγαντες, μουλιασμένοι από το προηγούμενο βράδυ σε νερό
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας ξίδι
Για το σερβίρισμα
300 γρ. καπνιστή χοιρινή πανσέτα ψιλοκομμένη ή άλλο καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Για το πουρέ φασολιού με κρεμμύδια και καπνιστή χοιρινή πανσέτα, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει το νερό.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και μισο-σκεπάζουμε με το καπάκι.
Μαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες.
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με 4 κουτ. νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το μέλι και το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις περάσουν οι 2 ώρες που βράσαμε τους γίγαντες, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε το όλον είτε με ραβδομπλέντερ είτε αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε σε δόσεις και πολτοποιούμε εκεί, μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πουρές.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά την καπνιστή πανσέτα για 1-2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί.
Αδειάζουμε τον πουρέ σε πιατέλα και στο κέντρο του απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Σκορπίζουμε το αλλαντικό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου