Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κρεατόπιτα σε φόρμα

Ζάχαρη & Αλεύρι

 Υλικά

Μερίδες: 12

 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)

 500 γρ. κιμάς χοιρινός (από μπούτι)

 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα

 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

 1 κουτ. σούπας ρίγανη

 2 αυγά

 1 ασπράδι αυγού

 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

 1 πακέτο φύλλο κρούστας

 40 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)

 1 κουτ. σούπας σουσάμι μαύρο (για το πασπάλισμα της φόρμας) – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε απλό σουσάμι

 30 γρ. βούτυρο αγελάδας

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε την κρεατόπιτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ τηγάνι τους δύο κιμάδες χωρίς άλλη λιπαρή ουσία και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και την κανέλα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 λεπτά ακόμη.

Τέλος, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό.

Μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του, για περίπου 10-15 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, τα αυγά, το ασπράδι και το τυρί και ανακατεύουμε.

Πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι τον πάτο και τα τοιχώματά της.

Απλώνουμε στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα και τα στρώνουμε, αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από τα τοιχώματα της φόρμας.

Αδειάζουμε τη γέμιση στα φύλλα και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα ένα και τα κόβουμε, χαράζοντάς τα με ένα μαχαιράκι στο σημείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρμας.

Αφαιρούμε το κυκλάκι της ζύμης που κόψαμε και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

 

Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου