Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Βασιλού η πίτα, η γλυκιά

Αναστασία Κωνσταντινίδου, Βαθύλακκος Κοζάνης

 Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36-38 εκ.

 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου

 500 ml χλιαρό νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο)

 1 κουτ. γλυκού αλάτι ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων

 3 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού τριμμένη καρυδόψιχα

 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 2 φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι


Διαδικασία

Για τη βασιλού, ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο, μέχρι να σχηματιστεί μια τραχιά ζύμη.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό. Ίσως δεν χρειαστεί όλο.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη καρυδόψιχα με την κανέλα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπάλες.

Παίρνουμε το ένα κομμάτι (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους) και με τον πλάστη-βέργα το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πάχος περίπου 2-3 χιλιοστά.

Το αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω του 2-3 κουτ. σούπας καρύδια. Τυλίγουμε σε ρολό και μετά το κάνουμε σαλίγκαρο. Τον τοποθετούμε στο κέντρο του λαδωμένου ταψιού.

Συνεχίζουμε ανοίγοντας σε φύλλο ένα ένα και τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, τα οποία τυλίγουμε σε ρολά και τακτοποιούμε εφαρμοστά γύρω από τον σαλίγκαρο του ταψιού, ώστε στο τέλος να σχηματιστεί ένας μεγάλος σαλίγκαρος που να πιάνει όλο το ταψί.

Τον αλείφουμε με λάδι και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

 

Ξεφουρνίζουμε την πίτα και αμέσως, όσο είναι καυτή, τη ραντίζουμε με το πετιμέζι, αλείφοντας παράλληλα με ένα πινέλο, για να απλωθεί παντού. Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου