Σωτήρης Ευαγγέλου
Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. κιμάς από μπούτι και στήθος κοτόπουλου
1 αυγό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1/2 πιπερίτσα τσίλι (ή όση αντέχουμε), πολύ ψιλοκομμένη
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος + επιπλέον, για το σερβίρισμα
4 φέτες λευκό ψωμί, χωρίς κόρα, ελαφρά φρυγανισμένο και τριμμένο στον πολυκόφτη για να γίνει λεπτά ψίχουλα
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 100 ml επιπλέον, για το τηγάνισμα
ελάχιστο κύμινο, σε σκόνη
600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
500 γρ. σπαγκέτι
80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεφτεδάκια
Για τη μακαρονάδα με κεφτεδάκια κοτόπουλου, ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το αυγό, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, την πιπερίτσα τσίλι, τον μαϊντανό, το ψωμί, το κύμινο, τη ρίγανη, τις 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά, για να σφίξουν.
Ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για 7-8 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν παντού.
Μετριάζουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον καβουρδίζουμε ελαφρά, για 1-2 λεπτά, και προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.
Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγκέτι σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε προσεκτικά, μέχρι τα ζυμαρικά να καλυφθούν με τη σάλτσα, σκορπίζουμε λίγο μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου