Αν αγαπάτε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, αυτή η τούρτα είναι για εσάς!
Μαλακό παντεσπάνι σοκολάτας, βελούδινη κρέμα καραμέλας με νότες αλατιού και μια πλούσια επικάλυψη σοκολάτας κάνουν αυτή την τούρτα απόλυτα εθιστική.
Τούρτα με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα – Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κακάο
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
120 ml γάλα
120 ml ηλιέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
120 ml ζεστό νερό
Για την αλμυρή καραμέλα
200 γρ. ζάχαρη
90 γρ. βούτυρο
120 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα καραμέλας
250 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. αλμυρή καραμέλα
Για την επικάλυψη σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα
100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Παντεσπάνι σοκολάτας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη σόδα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, το γάλα, το ηλιέλαιο και τη βανίλια.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
2. Αλμυρή καραμέλα
Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει κεχριμπαρένια.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
3. Κρέμα καραμέλας
Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε 3 κ.σ. αλμυρής καραμέλας και ανακατεύουμε.
4. Επικάλυψη σοκολάτας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
5. Συναρμολόγηση
Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα.
Απλώνουμε μια στρώση κρέμας καραμέλας.
Προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Περιχύνουμε με τη σοκολατένια επικάλυψη και γαρνίρουμε με επιπλέον αλμυρή καραμέλα.
Tips
✔ Αν θέλετε πιο έντονη γεύση αλατιού, προσθέστε λίγους κόκκους χοντρού αλατιού στην επικάλυψη.
✔ Μπορείτε να ετοιμάσετε την καραμέλα από πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
✔ Για πιο σταθερή τούρτα, αφήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα πριν την κόψετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου