Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
Μερίδες: 6
18-20 μανιτάρια λευκά, μεγάλα, πολύ φρέσκα (ή 12 μανιτάρια πορτομπέλο, μέτριου μεγέθους)
60 ml λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
2 κονσέρβες καβουρόψιχα καλής ποιότητας, στραγγισμένες (Αντί για καβουρόψιχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 300 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες πολύ καλά και ψημένες για λίγα λεπτά σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι. Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε στη γέμιση.)
1/2 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
150 κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ ή κατίκι ή τσαλαφούτι
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο πιπέρι καγιέν (ή 1/2 πιπερίτσα τσίλι, πολύ ψιλοκομμένη)
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση
Για να φτιάξουμε μανιτάρια γεμιστά με καβουρόψιχα, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Στη συνέχεια, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σκουπίζουμε καλά τα μανιτάρια με νοτισμένο πανάκι και αποκόβουμε τα κοτσάνια (τα φυλάσσουμε για άλλη χρήση, π.χ. για ζωμό και σούπα).
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί που να χωράει τα μανιτάρια ακριβώς. Τα τακτοποιούμε εκεί σε μονή στρώση, με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Τα περιχύνουμε με το κρασί και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό.
Φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανακατεύουμε προσεκτικά τα μανιτάρια με μια ξύλινη κουτάλα για να βραχούν ομοιόμορφα.
Τα αραδιάζουμε ξανά σε μονή στρώση, αυτή τη φορά με το άνοιγμα προς τα πάνω. Αλατοπιπερώνουμε.
Με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και φουρνίζουμε ξανά.
Ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η επιφάνεια της γέμισης.
Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου