Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ, άλαδα

Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

Μερίδες: 6

 200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα, σε φέτες

 400 γρ. ανάμεικτα άγρια φρέσκα μανιτάρια, καθαρισμένα – τα μικρά ολόκληρα, τα μεγαλύτερα σε μέτρια κομμάτια

 250 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση

 200 γρ. πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες

 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα

 600 γρ. (καθαρό βάρος) ανάμεικτα χόρτα, π.χ. σέσκουλα, σπανάκι, ζοχοί, καυκαλήθρες κ.ά., καθαρισμένα, πλυμένα και χοντροκομμένα

 τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα

 1 κουτ. σούπας φουντουκοβούτυρο

 60 ml χυμός λεμονιού (ή όσο θέλουμε) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα

 ξύσμα από 1 λάιμ (ή λεμόνι)

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ, άλαδα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 κουτ. σούπας νερό.

Στη συνέχεια, τα αχνίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Αν δούμε ότι το νερό εξατμίστηκε και τα πράσα αρχίζουν να κολλάνε στον πάτο του σκεύους, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα μαζί τα μανιτάρια.

Τα ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να «αρπάζουν» και να ροδίζουν.

Ρίχνουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.

Ρίχνουμε 750 ml νερό και τις γλυκοπατάτες.

Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε προσεκτικά μόνο τις γλυκοπατάτες.

Έπειτα, τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το φουντουκοβούτυρο και τον μετρημένο χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.

Αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο ζουμί.

Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και σερβίρουμε, τα μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ.

Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λάιμ και ραντίζουμε με επιπλέον ζωμό λεμονιού, κατά βούληση.

Μυστικά

 

Αν θέλουμε, για ακόμη μεγαλύτερο βάθος και ένταση στη γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα μισά μανιτάρια σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ, πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Τα αλάδωτα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου