Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. ξερά κουκιά, μουλιασμένα για 24 ώρες και βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά (όχι να διαλυθούν), στραγγισμένα
4 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
250 γρ. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο γλυκό
2 γεμάτες κουτ. σούπας πελτές
1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάστα πιπεριάς*
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τα ξερά κουκιά γιαχνί στον ταβά, ξεκινάμε και σε μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα (ταβά) τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και το κοκκινοπίπερο, κάνουμε μια δυο σβούρες να βγάλουν τη γεύση τους και μετά ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό, να πάρει μία βράση, για να μην πικρίσει το πιπέρι.
Ρίχνουμε τα κουκιά και την πάστα πιπεριάς και τα φέρνουμε και αυτά μια δυο βόλτες. Βάζουμε νερό να σκεπαστούν.
Μόλις κοχλάσει το νερό, διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο από το βραστό ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε, αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Πότε πότε ανακατεύουμε απαλά ή σείουμε την κατσαρόλα και κοιτάμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό. Προς το τέλος δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε όσο θέλουμε.
Προσθέτουμε τον δυόσμο και πιπέρι και σερβίρουμε με ψωμί προζυμένιο και ελιές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου