Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Ο… γρίφος της πίτσας: Ο σωστός τρόπος που κόβεται – Γιατί όλοι το κάνουν λάθος

Ιταλός μάστερ της πίτσας αποκάλυψε πως πιθανόν να κόβετε την πίτσα σας εντελώς λάθος. Ο Νταβίντε Αρτζεντίνο, που έχει κερδίσει στο παρελθόν τον τίτλο της «καλύτερης ζύμης πίτσας στον κόσμο», επισημαίνει ότι κανείς στη Νάπολη της Ιταλίας δεν χρησιμοποιεί τροχό πίτσας.

Ο διάσημος σεφ, ο οποίος εργάζεται στο Forbici, μία νέα ναπολιτάνικη πιτσαρία στο Μάντσεστερ, τονίζει ότι το κόψιμο της πίτσας σε παραδοσιακές φέτες δεν είναι ο αυθεντικός τρόπος.

Το… ψαλίδι κάνει τη δουλειά

Στην πραγματικότητα, εξηγεί πως η χρήση ψαλιδιού για την κοπή της πίτσας είναι πολύ πιο διαδεδομένη στην Ιταλία απ’ ό,τι πιστεύουμε –ειδικά στη Νάπολη, τη γενέτειρα της πίτσας– και για καλό λόγο. «Στη Νάπολη, ο τρόπος με τον οποίο τρως την πίτσα είναι εξίσου σημαντικό με το πώς φτιάχνεται. Παραδοσιακά, η πίτσα σερβίρεται ολόκληρη, κόβεται σε τέταρτα με ψαλίδι και διπλώνεται. Ποτέ δεν κόβεται με τροχό πίτσας», ανέφερε στο HuffPost.

«Ο τροχός πίτσας είναι αμερικανική εφεύρεση, δεν είναι ιταλικός τρόπος. Θα δυσκολευτείς να βρεις τροχό πίτσας αν ταξιδέψεις στη Νάπολη». Ο κλασικός κόφτης πίτσας διαθέτει στρογγυλή λεπίδα πάνω σε χερούλι και πιέζεται πάνω στην πίτσα για να την κόψει. Ωστόσο, τείνει να σέρνει τα υλικά και να σκίζει την κόρα, ειδικά αν χρειαστεί να περάσεις πολλές φορές από το ίδιο σημείο.

Στο Forbici –που σημαίνει «ψαλίδι» στα ιταλικά– ο Νταβίντε έχει απαγορεύσει τον τροχό και δίνει σε κάθε πελάτη ένα ζευγάρι ψαλίδια στο τραπέζι, για να κόψουν μόνοι τους την πίτσα τους. Χάρη στη συγκεκριμένη μέθοδο προστατεύεται η ζύμη, που έχει υποστεί δωδεκάωρη ζύμωση για να αποκτήσει σπογγώδη, αφράτη υφή.


«Το κόψιμο με ψαλίδι διατηρεί την ευαίσθητη, αφράτη κόρα που δημιουργείται από τη μακρά διαδικασία ζύμωσης. Πρόκειται για την προστασία της τέχνης, το σεβασμό στη ζύμη και την εμπειρία του φαγητού όπως πρέπει να είναι», σημειώνει ο σεφ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου